Enduro-lajiesittely

Enduro on moottoripyörien luotettavuusajo ja osittain kuin rallia moottoripyörällä. Kuljettajat taituroivat mitä erilaisimmissa maastoissa tiukan minuuttiaikataulun mukaan. Myöhästyminen aikatarkastusasemalta tietää sakkominuutteja. Reitin varrella on erikoiskokeita, joiden aikojen perusteella paremmuus ratkaistaan. Sekunteja mitataan niin motocrossradoilla, niljakkailla pelloila ja soilla sekä kalliorinteillä. Suomessa ylitellään soita ja taitetaan kivikkoisia metsäpätkiä ja Etelä-Euroopassa kiipeillään vuorenrinteitä kaksipyöräisellä. Enduro on yhdistelmä motocrossia, trialia ja hulluutta.

Enduromies on tee se itse -mies. Lajin kuvaan kuuluu, että kaikki kilpailun aikana tehtävät huoltotoimenpiteet kuljettajan on suoritettava itse. Sen vuoksi kuljettavat ajavat usein pieni korjausvälinepussi vyötäisillään. Aiemmin enduro tunnettiinkin nimellä luotettavuusajo. Luotettavuusajoksi enduron tekee paitsi vaativat maastot niin myös kilpailujen pituus. MM-kisoissa kuljettaja on matkassa jopa kahdeksan tuntia, kahtena päivänä peräkkäin.Suomen tunnetuin endurokilpailu on Päijänteen ympäriajo yli 50-vuotisella historiallaan. Se poikkeaa normaaleista SM- ja MM-taistoista siinä, että reitti on ylipitkä ja erikoiskokeita on runsaasti. Päijänne-ajossa jo maaliin pääsy on voitto. Kansainvälisesti vanhin arvokilpailu on Kansainvälinen kuuden päivän ajo, International Six Day Enduro (ISDE), missä maajoukkueet, nuorten maajoukkueet ja kerhojoukkueet mittelevät paremmuudesta kuuden päivän ajan. Vuodesta -90 alkaen henkilökohtainen arvosarja on ollut MM-sarja. Sekä joukkue- että henkilökohtaisia MM-mitaleja ja mestaruuksia on Suomeen tullut vuosien saatossa useita.

MMK on aktiivinen endurokilpailujen järjestäjä ja kerhon jäsenet ovat saavuttaneet sekä joukkue- että henkilökohtaisia SM- ja PM-mitaleja sekä MM-pisteitä, vaikka toistaiseksi kerjolla ei ole virallista aluetta enduron harjoitteluun. Asiaan saadaan kuitenkin toivottavasti pian muutos. Siihen asti endurosta kiinnostunut, käytä motocrossrataa tai jos metsään haluat mennä, soittele 040-7272989/Tero Raittila.